Uncategorized

Su vaisiais susijusios problemos

Douglas Graham augalinės mitybos idėjas skleidžia nuo 1978 metų. Visi jo teiginiai ir siūlymai paremti mokslinių tyrimų rezultatais ir asmenine bei daugybės kitų žmonių patirtimi.

Šįsyk paskaitykite šiek tiek apie vaisius – gal ir jūs esate vienas iš tų, kurie tiki jų daroma žala? Tikiuosi, kad šis straipsnis paskatins pagalvoti, bei paieškoti daugiau informacijos. 

“Ar pažįstate bent vieną žmogų, kuriam kandidamikozę, diabetą ar vėžį būtų sukėlę vaisiai?
Tad jei vaisiai šių ligų nesukelia, kodėl manote, kad vaisių atsisakę tų ligų atsikratysite?

Nors per visą žmonijos istoriją vaisiai buvo laikomi sveiku maistu, pastaruoju metu daugelyje visuomenės sluoksnių tapo madinga juos smerkti. Kai žmonės išgirsta mane propaguojant vaisių dietą,  jie į tai neišvengiamai reaguoja daug sykių girdėta klausimų litanija ir ima žerti ”faktus“ apie daugybę pavojų, kuriuos esą kelia vaisių valgymas.
Ar šie tvirtinimai apie tariamą vaisių  žalą turi bent kiek tiesos? Panagrinėkime šią temą detaliau.

Vaisiai ir cukraus kiekis kraujyje. 

Didžioji dalis raginimų vengti vaisių, ypač saldžių, grindžiami
klaidingu supratimu, kad vaisių valgymas didina cukraus kiekį kraujyje. Didelis cukraus kiekis kraujyje iš tiesų gali sukelti kandidamikozę, letinį nuovargį, hiperglikemiją, hipoglikemiją, diabetą ir daug kitų negalavimų ir ligų, net vėžį. Didelis cukraus kiekis kraujyje yra blogai, tačiau valgant šviežius vaisius beveik neįmanoma
pasisavinti pernelyg daug cukraus. Vaisių valgymas nėra didelio
cukraus kiekio kraujyje priežastis. Tiesiog viskas ne taip paprasta.
Beveik neįmanoma gauti per daug cukraus valgant natūralius šviežius vaisius.

Suprantu, kad tai, ką dabar kalbu, skamba prieštaringai. Tai tas pats, kaip žmonėms sakyti, jog osteoporozė nėra problema, susijusi su kalciu. Ir vis dėlto abiem atvejais tai yra tiesa: vien tik vartojant daugiau kalcio, negalima
sustiprinti trapių, osteoporozės sužalotų kaulų… o vien tik vaisių cukrus negali sąlygoti didelio cukraus kiekio kraujyje.

Maistas, kurio pagrindą sudaro vaisiai, įskaitant didelius kiekius šviežių saldžių vaisių, nedidina cukraus kiekio kraujyje, bet šitaip būna tada, kai kituose produktuose, kuriuos vartojate, yra mažai riebalų. Jei organizme nėra riebalų pertekliaus, cukrus, pasisavinamas net iš labai “glikemiškų“ vaisių, lengvai patenka į kraują ir lengvai iš jo pasišalina. Sveikame organizme cukraus lygis kraujyje mažai priklauso nuo mitybos pokyčių (51-52 psl).

Glikeminis indeksas ir glikeminis kruvis
Glikeminis indeksas

Parašykite komentarą